روش هاي اندازه گيري مواد - نوزاد
قابل توجه کاربران محترم:

روش های اندازه گیری مواد

  • سازنده
    موضوع
  • #3424

    SAHAR NAZ
    کاربر ساده

    همانطور که مي دانيد در آشپزي، شيريني پزي و پختن کيک روش اندازه گيري دقيق و صحيح از اصولي ترين شروط مي باشد که بايستي رعايت شود.در اکثر موارد از پيمانه و قاشق هاي اندازه گيري استاندارد نام برده شده است که مي توانيد آنرا براحتي از فروشگاه هاي وسايل قنادي و شيريني پزي تهيه کنيد.

    پيمانه هاي اندازه گيري به ترتيب از بزرگ به کوچک شامل:

    1 پيمانه – 2/1 پيمانه – 3/1 پيمانه و 4/1 پيمانه

    قاشق هاي اندازه گيري از بزرگ به کوچک شامل:

    قاشق غذاخوري – قاشق مرباخوري – قاشق چايخوري و 2/1 قاشق چايخوري

    در صورتيکه پيمانه در اختيار نداريد مي توانيد با کمک قاشق غذاخوري معمولي مقدار پيمانه را محاسبه نمائيد که به قرار زير مي باشد:
    1 قاشق غذاخوري ………………………….. 3 قاشق چايخوري
    1/16 پيمانه ………………………….. 1 قاشق غذاخوري
    1/8 پيمانه ………………………….. 2 قاشق غذاخوري
    1/6 پيمانه ………………………….. 2 قاشق غذاخوري+ 2 قاشق چايخوري
    1/4 پيمانه ………………………….. 4 قاشق غذاخوري
    1/3 پيمانه ………………………….. 5 قاشق غذاخوري + 1 قاشق چايخوري
    3/8 پيمانه ………………………….. 6 قاشق غذاخوري
    1/2 پيمانه ………………………….. 8 قاشق غذاخوري
    2/3 پيمانه ………………………….. 10 قاشق غذاخوري + 2 قاشق چايخوري
    3/4 پيمانه ………………………….. 12 قاشق غذاخوري
    1 پيمانه ………………………….. 48 قاشق چايخوري
    1 پيمانه ………………………….. 16 قاشق غذاخوري

    در روش اندازه گيري اوزان مقدار هر پيمانه و قاشق بر حسب گرم به قرار زير است:
    1 پيمانه آب ………………………….. 200 گرم
    1 پيمانه شير ………………………….. 200 گرم
    1 پيمانه روغن آبکرده ………………………….. 200 گرم
    1 پيمانه آرد ………………………….. 125 گرم
    1 پيمانه شکر ………………………….. 200 گرم
    1 پيمانه برنج ………………………….. 200 گرم
    1 قاشق غذاخوري پر آرد ………………………….. 25 گرم
    1 قاشق غذاخوري شکر ………………………….. 25 گرم
    1 قاشق غذاخوري کره آبکرده ………………………….. 20 گرم
    1 پيمانه آرد نخود ………………………….. 75 گرم

    در جدول زير تبديل پيمانه به گرم در بعضي مواد غذائي را مشاهده مي کنيد:

    ……………………….(آرد سفيد و پودر شکر) (شکر قهوه اي) (کره يا مارگارين) (پودر کاکائو) (شکر دانه ريز) (پودر نارگيل) (پودر بادام) (خلال بادام)

    پيمانه ………….. گرم گرم گرم گرم گرم گرم گرم گرم
    1/8 ………….. 15 25 10 15 30 10 20 10
    1/4 ………….. 30 50 20 30 55 25 40 20
    1/3 ………….. 40 65 25 40 75 35 55 25
    3/8 ………….. 45 75 30 45 85 40 65 30
    1/2 ………….. 60 100 50 60 115 50 85 40
    5/8 ………….. 70 125 60 70 140 60 105 50
    2/3 ………….. 75 135 65 75 150 65 110 55
    3/4 ………….. 85 150 70 85 170 75 130 60
    7/8 ………….. 100 175 85 100 200 85 150 70
    1 ………….. 110 200 95 125 225 100 170 8

    نکاتي در مورد اندازه گياميکه ير اساس يک دستور ، آشپزي مي کنيد واحد هاي ارائه شده در همان دستور را دنبال کنيد و از تبديل آحاد به يکديگر خصوصا حجم به وزن خودداري نماييد(مثلا پيمانه را به گرم). چون همانگونه که مي دانيد مواد مختلف در حجم يکسان داراي وزن يکسان نبوده و درنتيجه اين تبديل واحد ها، مقدار مواد اوليه مطابق با دستور نبوده و نتيجه کار مطلوب نخواهد بود.

    هنگام اندازه گيري پيمانه را داخل مواد فرو نکنيد، بلکه از قاشق براي پر کردن پيمانه استفاده کنيد.

    پيمانه را بعد از پر کردن روي ميز يا سطح کار نکوبيد و يا با قاشق روي سطح مواد را فشار ندهيد زيرا باعث مي شود حجم مواد افزايش بيابد و اندازه گيري درست انجام نشود.

    سطح پيمانه بعد از پر شدن بايد صاف باشد.

    مواد خشک مانند آرد و بکينگ پودر و… قبل از اندازه گيري بايستي الک شوند.

    کره يا روغن جامد را قبل از اندازه گيري در دماي محيط قرار دهيد تا نرم شوند.

    جنس و مرغوبيت کالا در اندازه گيري نيز بي تاثير نخواهد بود.

Viewing 11 replies - 1 through 11 (of 11 total)
  • نویسنده
    پاسخ‌ها
  • #99925


    کاربر ساده

    گذران زندگي بدون اندازه‌گيري قابل تصور نيست. تمام خريد و فروش‌ها بر اساس اندازه‌هاي مورد قبول طرفين معامله صورت مي‌گيرد و شايد بتوان به جرأت گفت تمام اُمورات از خريدهاي ساده و روزمره گرفته تا طراحي سازه‌هاي پيچيده، اعمال جراحي حساس و … همگي بر اساس سنجش و اندازه گيري‌هاي دقيق مي‌باشد.
    اختلاف در مورد اندازه‌گيري و مقياس‌ها بحثي بسيار قديمي است.
    اندازه‌گيري بدوي طول‌، ظرفيت و وزن احتمالاً از ادوار ماقبل تاريخ معمول و مقياس‌هاي اوليه مبتني بر بدن انسان و دانه‌هاي گياهان بوده است (مانند وجب و گندم). در امپراطوري روم اوزان و مقياس‌ها تا حدودي استاندارد شده بود که پس از سقوط اين امپراطوري دوباره دستخوش آشفتگي گرديد.
    مقياس‌ها و معيارهاي قديمي معايب متعددي داشتند‌. به عنوان مثال اين وزنه‌ها مقياس‌ها فقط در منطقه محدودي شناخته شده و معتبر بودند و چون تعريف اصولي نداشتند ممکن بود دچار تغيير و تحول شوند.از جمله اين مقياس‌هاي قديمي مي‌توان وجب (فاصله ميان انگشت کوچک دست تا شصت در شرايطي که انگشتان کاملاً از هم باز شده‌اند) در ايران و فوت (از پاشنه پا تا نوک شصت) در بريتانيا را نام برد. با توسعه ارتباط بين ملل مختلف اين مشکل بيشتر رخ مي‌نمود و لزوم تعريف و کاربرد واحدها و مقياس‌هاي مشترک و استاندارد را مشخص‌تر مي‌کرد.
    لذا در سال 1875 ميلادي (1234 خورشيدي) کنوانسيون متر با مشخص کردن واحدهاي اندازه‌گيري استاندارد بين‌المللي در پاريس ميان چند کشور به امضاء رسيد. امروزه اين واحدها تدريجاً در سراسر جهان تعميم يافته‌اند.
    شش واحد اصلي منتخب (اکتبر 1960 پاريس) عبارتند از:
    متر به عنوان واحد طول‌، کيلوگرم به عنوان واحد جرم‌، ثانيه به عنوان واحد زمان، آمپر به عنوان واحد شدت جريان الکتريکي، کلوين به عنوان واحد دماي ترموديناميکي و کاندلا به عنوان واحد شدت روشنايي.
    علاوه بر سيستم متري ساير سيستم‌هاي اندازه‌گيري رايج امروزي عبارتند از اوزان و مقياس‌هاي رايج در بريتانياي کبير و نيز مقياس‌هاي رايج در ايالات متحده آمريکا.
    در ايران نيز در دهم خرداد 1304 به موجب قانون قرار شد تا «متر» به جاي «گز»، «گرم» به جاي «درم» و «ليتر» به جاي «پيمانه» به کار رود. در گذشته براي اندازه‌گيري وزن در ايران مقياس‌هاي متفاوتي به کار مي‌رفت که در زير به چند نمونه از اين مقياس‌هاي وزني قديمي رايج اشاره مي‌کنيم:
    مقياس‌هاي وزني قديمي رايج در ايران
    يک نخود = ?گندم = ?گرم و ?دهم (؟)
    مثقال = ?? نخود
    يک نار = 4 مثقال
    يک درم = سه و دو دهم مثقال
    يک من شاه = ???? مثقال
    يک من تبريز = ??? مثقال
    يک بار = ?? من
    يک خربار = ?? من
    يک صندوق = ?? من = يک عدل يا يک لنگه
    يک قاطر بار= ?? من
    (منبع مقياسهاي قديمي: تاريخ اصفهان نوشته استاد جلال الدين همايي)
    در دي ماه 1311 خورشيدي قانون اوزان و مقياس‌ها جاي قانون قبلي را گرفت و به موجب اين قانون، اوزان و مقياس‌هاي رسمي مملکت ايران مطابق اصول متري شد.
    در ماده اول اين قانون نوشته شده است: «اوزان و مقياس‌هاي رسمي مملکت مطابق با اصول متري است و واحد آن براي اندازه‌گيري طول «متر»، براي اندازه‌گيري سطح «متر مربع»، براي اندازه‌گيري حجم «متر مکعب» و براي اندازه‌گيري وزن «کيلوگرم» مي‌باشد.»
    در تبصره اين قانون براي نزديک نمودن مقياس‌هاي رايج بين مردم به واحدهاي متري، به دولت اختيار داده شد تا وزنه‌هايي با مقايسه با اصول متري از قبيل من (معادل سه کيلوگرم‌) و سير (معادل 75 گرم‌) تهيه نموده و تعميم دهد.
    اکنون در ايران موسسه استاندارد و تحقيقات صنعتي مجري قانون اوزان و مقياس‌ها مي‌باشد.

    استفاده از واحدهاي حجمي و وزني در مورد پخت و پز و آشپزي رايج‌تر مي‌باشد. پيمانه‌ها از ابزارهاي مورد استفاده در آشپزي هستند که براي اندازه‌گيري حجم مايعات و يا ترکيبات جامدي مثل آرد و شکر به کار مي‌رود. کشورهاي مختلف از پيمانه‌هاي متفاوتي استفاده مي‌کنند. جنس پيمانه‌ها نيز متفاوت بوده و مي‌تواند پلاستيکي‌، شيشه‌اي و يا فلزي باشد. در واقع يک تعريف استاندارد بين‌المللي تائيد شده در مورد پيمانه‌ها وجود ندارد و پيمانه‌هاي فعلي معمولاً 200 تا 284 ميلي‌ليتر گنجايش دارند. با اين حال براي سهولت درک دستورها و فهم متقابل به دوستان توصيه مي‌کنيم مخصوصاً در مورد دستورهاي شيريني پيمانه‌هاي آشپزي استاندارد موجود در بازار را تهيه کنند. اما با فرض آنکه برخي به هيچ وجه دسترسي به اين پيمانه‌ها ندارند با مثال‌هايي در فيلمي که در شماره 63 براي مشترکين ارسال خواهد شد و در عکس‌هايي در همين مقاله ابزارهاي جايگزين قابل دسترس معرفي شده اند. مثلاً ليوان متوسط براي پيمانه 250 ميلي‌ليتري قابل استفاده است و استکان به جاي پيمانه 80 ميلي ليتري همچنين قاشق غذاخوري (سوپخوري) به جاي قاشق اول از بزرگ به کوچک.
    در ادامه بحث با انواع پيمانه‌ها و قاشق‌هاي اندازه‌گيري‌، تفاوت در تعريف و کاربرد اين پيمانه‌ها و … آشنا خواهيد شد ولي ذکر چند نکته مهم در اينجا خالي از لطف نيست‌:
    در صفحه “اندازه‌گيري درست و معرفي پيمانه‌هاي ماهنامه هنر‌آشپزي” سومين قاشق از کوچک به بزرگ به عنوان قاشق مرباخوري معرفي شده است.
    برخي از دوستان ايراد مي‌گيرند که روي قاشق نوشته شده است: 1 Tea Spoon
    بايد توضيح دهم که قاشق چايخوري فرنگي در فرهنگ ما به عنوان قاشق مرباخوري استفاده شده است و قاشق قهوه‌خوري آن‌ها را ما به عنوان قاشق چايخوري مي‌شناسيم.
    قاشق کوچکتري تحت عنوان قاشق موکا دارند که در خانه هاي ما به ندرت يافت مي‌شود.
    منبع اصلي اين اختلاف بين برخي از آشپزها در ترجمه تحت‌اللفظي است. حال آن‌که هدف از ترجمه انتقال مفاهيم است و شما نيز هنگام استفاده از منابع آشپزي خارجي به اين موضوع توجه داشته باشيد. جالب آنکه قاشق‌هاي مرباخوري و چايخوري چنان در فرهنگ ما شناخته شده‌اند که دکتر بر اساس آن‌ها تجويز مي‌کند و بيمار استفاده مي‌نمايد.
    چند مثال در اختلاف در ترجمه‌ها: مثلاً انگليسي‌ها مي‌گويند Table spoon آيا ما بايد آن را قاشق ميز ترجمه کنيم. آن‌ها به نمکدان مي‌گويند Salt shaker آيا ما بايد کلمه خود را تبديل کنيم به نمک لرزان. حتي ما به راحتي dinner را شام ترجمه مي‌کنيم حال آن‌که ممکن است از اينکه ساعت 2 بعداز ظهر غذايي را در لندن dinner بخوانند شگفت زده شويم!
    آيا خطا از ما است؟ مهم آن است که فهم متقابلي در ميان تمام فارسي زباناني که اين کلمات را به کار مي‌برند وجود دارد.
    نکته ديگر آنکه برخي مواد اوليه در آشپزي و شيريني‌پزي جاذب‌الرطوبه هستند. بنابراين وزن حجمي آن‌ها بسيار تحت تأثير شرايط محيط از جمله ارتفاع از سطح دريا و دما و رطوبت قرار خواهد گرفت. بنابراين به قطعيت در مورد دستورات آشپزي به شما مي‌گويم که اختلافات جزيي تأثير فاحش در نتيجه نخواهد داشت.
    هر چند پخت و پز فرآيندي شيميايي است و قنادي ظريف‌تر است. چنانچه فرانسوي‌ها مي‌گويند هر کيک‌پزي مي‌تواند آشپز شود ولي هر آشپزي نمي‌تواند کيک‌پز شود ولي در مورد قنادي نيز با اطمينان خاطر بدانيد که حرفه اي‌ها با وسواس کمتري اندازه‌گيري مي‌کنند و بر حسب تجربه در صورت نياز مثلاً تخم‌مرغ يا آرد اضافه مي‌کنند حال آن‌که ممکن است برخي از افراد کم تجربه علت خوب از آب در نيامدن شيريني شما را مثلاً در کوچک يا بزرگ بودن تخم‌مرغ مصرفي تلقي کنند!”

    منبع مقاله: مجله هنر آشپزي

    اونس به ميلي ليتر (کتاب مستطاب آشپزي جلد اول نوشته نجف دريا بندري )

    20 اونس سيال (1 پاينت انگليسي) اندکي بيشتر از نيم ليتر است. تقريبا 575 مي ليتر
    انگليسي معادل متريک

    1 اونس سيال : 25 مي ليتر
    2 اونس سيال : 50 ميلي ليتر
    3 اونس سيال : 75 ميلي ليتر
    4 اونس سيال : 100 – 125 ميلي ليتر
    5 اونس سيال : 150 ميلي ليتر
    6 اونس سيال : 175 ميلي ليتر
    7 اونس سيال : 200 ميلي ليتر
    8 اونس سيال : 225 ميلي ليتر
    9 اونس سيال : 250 ميلي ليتر
    2/1 پاينت يا 10 اونس سيال : 275 – 300 ميلي ليتر
    1 پاينت يا 20 اونس سيال : 575 – 600 ميلي ليتر
    35 اونس سيال : 1000 ميلي ليتر (1 ليتر)
    يک ليتر برابر است با 1000 ميلي ليتر , 100 سانتي ليتر و 10 دسي ليتر

    هر ميلي گرم = يک هزارم گرم است.

    هر دسي ليتر = يک دهم ليتر

    ميلي ليتر به پيمانه (ميلي ليترcc = ml سي سي)

    ??? ميلي ليتر = ?/? پيمانه = يک دسي ليتر
    ??? ميلي ليتر = ?/? پيمانه
    ??? ميلي ليتر = ? پيمانه
    ??? ميلي ليتر = ?و ?/? پيمانه
    ??? ميلي ليتر = ? و ?/? پيمانه
    ??? ميلي ليتر = ? پيمانه
    ??? ميلي ليتر = ?و?/? پيمانه
    ??? ميلي ليتر = ? و ?/? پيمانه
    ??? ميلي ليتر = ? پيمانه
    منبع : کاسه مدرج ترازوي آشپزخانه

    ميلي ليتر به ليتر
    ??? ميلي ليتر = ?/? ليتر
    ??? ميلي ليتر = ?/? ليتر
    ??? ميلي ليتر = ?/? ليتر
    ???? ميلي ليتر = ? ليتر
    منبع : کاسه مدرج ترازوي آشپزخانه

    ليوان به گرم
    يك ليوان منظور يك ليوان معمولي است.اين اندازه ها را از مجله هنر آشپزي نوشتم.
    يك ليوان آرد برابر است با 150 گرم
    يك ليوان شكر برابر است با 230 گرم
    يك ليوان كشمش برابر است با 180 گرم
    يك ليوان پودر قند برابر است با 160 گرم
    يك ليوان پودر نارگيل برابر است با 90 گرم
    يك ليوان روغن مايع برابر است با 220 گرم
    يك ليوان ماست برابر است با 200 گرم

    پيمانه به گرم (گنجايش مواد در يک پيمانه 250 ميلي ليتري استاندارد)(منبع مجله هنر آشپزي )

    80 تا 90 گرم = بادام پرک – پودر نارگيل

    100 گرم = پودر کاکائو – گردوي خرد شده

    110 گرم = فندق خرد شده يا پودر شده – بادام زميني (پسته شامي)

    125 گرم = بادام خرد شده يا پودر شده – نشاسته گل

    150 گرم = آرد – آرد ذرت – نشاسته ذرت – شکلات رنده شده – شکلات گرانول – کشمش سياه درشت – پودر سوخاري – پودر نان خشک

    160 گرم = پودر قند (پودر شکر) – کشمش سبز

    170 گرم = خلال پوست مرکبات – کشمش بي دانه پلويي

    210 تا 220 گرم = ميوه شکري – رنده کدو يا هويج (کمي فشرده) – روغن مايع

    230 گرم = شکر – شکر قهوه اي (بسته به اندازه دانه ها و رطوت جذب شده امکان دارد تا 20 گرم تفاوت وزن داشته باشد، بهتر است از ترازو استفاده شود) روغن جامد – خامه پاستوريزه

    250 گرم = کره نرم شده در دماي محيط – ماسکارپونه – پنير خامه اي – پنير فتا (صبحانه) – آب ميوه جات – کمپوت ميوه جات با آب – ماست ساده – شير – سس مايونز – پوره ميوه جات و سبزيجات تازه يا پخته

    330 گرم = شکلات صبحانه (بدون حباب و فضاي خالي)

    350 تا 360 گرم = عسل – مربا – مارمالاد – شربت غليظ قند – گلوگز مايع –

    قاشق سوپخوري (غذاخوري)به گرم
    يك قاشق سوپ خوري آرد برابر است با 10 گرم
    يك قاشق سوپ خوري شكر برابر است با 12 گرم
    يك قاشق سوپ خوري پودر قند برابر است با 10 گرم
    يك قاشق سوپ خوري نشاسته ذرت برابر است با 7 گرم

    شير پاستوريزه 120 ميلي ليتر ( سي سي )‌ معادل نصف ليوان معمولي
    ژلاتين
    • يک قاشق مرباخوري پودر ژلاتين 4 گرم و يک قاشق غذاخوري پودر ژلاتين معادل 5/7 گرم مي باشد.
    • هر ورق ژلاتين بزرگ معدل يک قاشق مرباخوري پودر ژلاتين است.(از نظر وزني هر دو 4 گرم هستند)
    • هر دو ورق ژلاتين بزرگ را مي توان معادل يک قاشق غذاخوري پودر ژلاتين در نظر گرفت (حدود 8 گرم).
    • هر دو ورق ژلاتين کوچک معادل يک قاشق مربا خوري پودر ژلاتين است (4 گرم)
    • 4 ورق ژلاتين کوچک معادل يک قاشق غذاخوري پودر ژلاتين است (8 گرم)
    • 6 ورق ژلاتين کوچک معادل 3 قاشق مرباخوري پودر ژلاتين است (12 گرم )

    پيمانه ها

    قاشق سوپ خوري = قاشق غذاخوري و قاشق چاي خوري = قاشق مرباخوري

    قاشق هاي اندازه گيري که براي شيريني پزي مورد استفاده قرارمي گيرند و در بازار به صورت 4 تايي وجود دارند به اين صورت است:

    1-بزرگترين قاشق tbspهمان قاشق سوپخوري ويا غذا خوري است
    2- tsp، قاشق چايخوري.
    3- 2/1 چايخوري
    4- 4/1 چايخوري

    اندازه هاي ذکر شده بر اساس پيمانه هايي است که 150 گرم ظرفيت آرد دارد.
    يک پيمانه اندازه گيري :يک چهارم ليتر

    سي سي ، ميلي ليتر و سانتي متر مكعب معادل هم هستند » CC = Mililiter = Cm3
    يک ليتر: 1000 ميلي ليتر :1000 سي سي و هر يک سي سي معادل 30 قطره است.

    يک پيمانه يا يک فنجان اندازه گيري : 250 ميلي ليتر يا تقريبا معادل يک ليوان معمولي که حدود 2 سانت سرخالي است.
    نصف پيمانه يا نصف فنجان اندازه گيري :125 ميلي ليتر
    يک سوم پيمانه : 80 ميلي ليتر
    يک قاشق سوپخوري:15 ميلي ليتر
    يک قاشق چايخوري :5 ميلي ليتر
    نصف قاشق چايخوري :5/2 ميلي ليتر
    يک چهارم قاشق چايخوري:5/1 ميلي ليتر
    يک پيمانه آرد:150 گرم
    يک پيمانه شکر(بسته به درشتي يا ريزي) :200 تا 225 گرم
    يک پيمانه روغن مايع:200 گرم
    يک پيمانه روغن يا کره: 200 گرم
    يک پيمانه شير :250 گرم
    5 عدد تخم مرغ: يک پيمانه
    يک قاشق سوپخوري روغن:20 گرم
    يک فنجان خامه نزده : 2 فنجان خامه زده شده است.

    يک پنسه مقداري است که بين انگشتان شست و سبابه جاي مي گيرد.

    اندازه مواد با قاشق سوپخوري (غذاخوري سر پر )
    روغن:20 گرم
    ماست:25 گرم
    خامه :25 گرم
    شکر :20 گرم
    آرد سفيد:15 تا 20 گرم
    پودر کاکائو : 10 گرم
    پودر نارگيل،بادام،گردو،فندق پودر شده:20 گرم
    گردو يا بادام يا فندق خرد شده:15 گرم
    عسل : 30 گرم
    کره :20 گرم
    خمير مايه : 10 گرم
    پودر قند: 15 گرم
    آرد ذرت: 15 گرم

    توضيحات تکميلي در خصوص وزن

    يک سير = 75 گرم

    يکا(واحد) وزن برابر با هفتادو پنج گرم که خود هزارم کيلوست. در برخي‌ شهرستانها و روستاها هنوز از چارک‌ به‌ عنوان‌ واحد اندازه‌گيري‌ استفاده‌ مي‌شود: در استان‌ ايلام‌، واحد چارک‌ برابر دَه‌ سير يا 750 گرم‌ است‌ (افشار سيستاني‌، 1372 ش‌، ص‌ 443)؛ در سيستان‌ و بلوچستان‌، به‌ عنوان‌ واحد وزن‌، نيم چارک‌ برابر با سه‌ کياس‌ يعني‌ 150 گرم‌ و معادل‌ دو سير تبريز و چارک‌ برابر شش‌ کياس‌ يعني‌ سيصد گرم‌ و معادل‌ چهار سير تبريز و به‌ عنوان‌ واحد طول‌ چارک‌ برابر 14 است‌، يعني‌ 75ر13 سانتيمتر (همو، 1371 ش‌، ص‌ 398)؛ در استان‌ بوشهر، چارک‌ برابر يک‌ کيلو و هفت‌ مثقال‌، يعني‌ 192ر1032 گرم‌ است‌ (همو، 1369 ش‌، ج‌ 2، ص‌ 663)؛ در خوزستان‌، چارک‌ برابر 750 گرم‌ (همو، 1373 ش‌، ج‌ 2، ص‌ 812) و در شيراز چارک‌ برابر14 من‌ شيراز، يعني‌ برابر 180 مثقال‌ است‌ (سامي‌، ص 624).

    منبع : لغت نامه دهخدا
    فهرست واحدهاي سنتي وزن اجناس در ايران است، به همراه اطلاعات تبديل آنها به يکديگر:

    * گندم کوچکترين واحد وزن، معادل يک چهارم نخود. برابر با ????????? ميلي‌گرم.
    * نخود معادل چهار گندم و يک‌بيست‌وچهارم مثقال. برابر با ???????? ميلي‌گرم.
    * مثقال معادل ?? نخود و يک‌شانزدهم سير. برابر با ?????? گرم.
    * سير، معادل ?? مثقال و يک‌دهم چارک. برابر با ?? گرم.
    * چارک، معادل ?? سير و يک‌چهارم من تبريز. برابر با ??? گرم.
    * من تبريز يا فقط «من»، معادل ??? مثقال، ?? سير، ? چارک و نيم من اصفهان. برابر با ? کيلوگرم.
    * من اصفهان، معادل ???? مثقال، ? من تبريز و نيم من ري. برابر با ? کيلوگرم.
    * من ري يا فقط «ري»، معادل ???? مثقال و ? من اصفهان. برابر با ?? کيلوگرم.
    * خروار، معادل ??? من تبريز و ?? من ري. برابر با ??? کيلوگرم.
    منبع : ويکيپديا

    اوزان شرعي
    اوزان شرعي تاريخچه و مبدأ خاصي جدا از ساير موضوعات شرعي ندارند، همانطور که مي دانيد در پاره اي از احکام شرعي به اوزان شرعي اشاره شده است.

    با بررسي موارد و همچنين دقت در شيوه و منش شارع درمي يابيم که در اينگونه امور عرفي، شارع (قانونگذار اسلامي) به معناي عرفي و متداول موضوعات احکام بسنده نموده، لکن چون در پاره اي از موضوعات، عرفهاي مختلفي موجود بوده به ذکر مشخصات موضوعات پرداخته است. از جمله در مورد مثقال که بايد گفت:

    هر مثقال معمولي 4/6 گرم است اما مثقال شرعي بر اساس نخود حساب مي شود که هر مثقال 18 نخود است و تا حدودي از مثقال معمولي سبک تر است بطوريکه هر 4 مثقال شرعي 3 مثقال معمولي و هر 20 مثقال شرعي، 15 مثقال معمولي است.
    منبع : سايت پايگاه حوزه

    #59857

    پريسا خانوم
    کاربر ساده

    سلام سحر جون خوبي…

    سحر پنس معادل چه واحديه؟

    #137960


    کاربر ساده

    بين دو انگشت ميشه پنس…

    #255778


    کاربر ساده

    سحر جونم من پيمونم هفت تاس.. چرا؟؟؟

    #300197

    تبديل سانتي گراد ب فارنهايت يا بر عکس چجوري ميشه

    #22130


    کاربر ساده

    تبديل سانتي گراد ب فارنهايت يا بر عکس چجوري ميشه

    https://www.google.com/#q=fahrenheit+to+celsius

    #84601

    ستاره هستم
    کاربر ساده

    بچه ها کسي نميدونه 60 ميلي ليتر آب چند گرم يا چند چندم پيمانه ميشه؟

    #116178

    ******
    کاربر ساده

    تا اونجا که من ميدونم حجم آب با وزنش برابره چون چگاليش يکه
    يعني 1 ليتر آب 1 کيلو يا 1000 گرمه در نتيجه 60 سي سي هم 60گرمه

    اميدوارم درست گفته باشم

    #222054

    يه دختر پرمشغله
    کاربر ساده
    #40850

    عروس کوچولو
    کاربر ساده

    دوستان برايتبديل سانتي گراد به فارنهايت مقدار سانتي گرادو ابتدا در 1.8 ضرب کنيدو بعد به اضافه ي 32 کنيد
    براي مثال 1 درجه سانتي گرادمعادل 33.8

    #257138


    کاربر ساده

    مرسي خيلي مفيده
    توراسپانيا-توردهلي-تورکوبا-تورتفليس-تورباکو-تورآلمان-توربالي-تورلندن
    تورچک-تورمکزيک-تورتونس-توردور آسيا-تورآفريقا-تورآفريقاي جنوبي

Viewing 11 replies - 1 through 11 (of 11 total)

برای پاسخ دادن به این موضوع، به سیستم وارد شوید.